Galapagos

Darwin had een ding nog beter begrepen dan zijn evolutie theorie,namelijk dat de eilanden groep van een ongekende schoonheid zijn.Niet zozeer de flora,want de eilanden zijn vrij kaal en dor.Maar door de enorme diversiteit van het dieren leven daar.Doordat de eilanden tot gesloten gebied verklaart zijn en er niemand zonder speciale vergunning mag komen blijft het bewaard.De regering van equador houd streng toezicht doormiddel van de weinige schippers die wel in dat gebied mogen komen en de marine.Er zijn een handje vol  bedrijven die tochten organiseren naar een paar eilanden de rest van de eilanden zijn en blijven gesloten en alleen natuurbescherming komt daar.

De meeste dieren die op de Galapagos voorkomen zijn zeevogels, zeezoogdieren en reptielen. Er zijn geen amfibieën, omdat hun huid niet bestand is tegen het zout van de zee. Er zijn maar enkele soorten landzoogdieren en insecten. De dieren kennen geen natuurlijke vijanden, hoewel ontsnapte huisdieren van de lokale bevolking een bedreiging vormen. Vanwege de evolutie (‘survival of the fittest’) zijn de dieren zo ontwikkeld en hebben ze zich zo aangepast aan de omgeving dat ze eigenlijk een nieuwe soort vormen. Op verschillende eilanden in verschillende ecosystemen zie je daarom verschillende soorten die afstammen van één soort.

De Galapagos zijn geïsoleerde eilanden in de Stille Zuidzee, 1000 km ten westen van de kust van Ecuador. De oppervlakte is 7882 km2. Isla Isabela is het grootste eiland. Er zijn 13 grotere eilanden (variërend van 14 tot 4588 km2), 6 kleinere (1 tot 5 km2) en vele kleinere die nog eens niet allemaal een naam hebben. Het hoogste punt is op Isla Isabela: Volcan Wolf met 1707 m. Veel eilanden hebben 2 of zelfs 3 namen: Spaanse en Engelse uit de koloniale periode en een officiële uit 1892.     http://www.oxfamnovib.nl/sanitaire-voorzieningen-in-Zuid-Sudan.html